Blog 20: DE Grote Caribische biertest

februari 26, 2020 Uit Door Johan

 

Ja, daar is ie dan. DE grote Caribische biertest. Graag wil ik ook een bijdrage leveren aan de vertrekkerscommunity door wat orde te scheppen in het bieraanbod op deze eilanden. Ik hoop ook dat komende vertrekkers hier hun voordeel mee kunnen doen.

Hoe zijn we te werk gegaan.

Eigenlijk heel eenvoudig: op ieder eiland hebben we gekeken naar het lokale bier dat daar werd geschonken en daar hebben we een aantal ‘samples’ van genomen. In dit geval geven meer samples gelukkig een betrouwbaarder beeld. We hebben dus ons best gedaan om het aantal samples te maximaliseren. Om een ‘level playing field’ te krijgen hebben we er voor gekozen om steeds voor de test bier uit blik of glas te nemen. Een tapbiertje is natuurlijk altijd lekkerder, maar dat was helaas niet op ieder eiland op ieder moment beschikbaar. Ook hebben we ervoor gekozen om het bier niet  tijdens het ankerbier-moment te testen. Na een lange vermoeiende tocht smaakt vermoedelijk zelfs een Heineken lekker dus dat zou de smaakmeting van het panel erg beïnvloeden. (Ik ben bang dat deze opmerking wat lezers gaat kosten).

Wie zitten er in het testpanel

We hebben een ‘smal’ panel met slechts twee deelnemers. Ilse, niet echt een heel ervaren drinker en sowieso wat minder op pils georienteerd en meer op de Leffes en Affligems, maar wel altijd heel kritisch als het op smaak aan komt. En ikzelf, zei de gek. Ik beschik over een meer dan ruime pils-ervaring. Niet voor niets kan ik in bijna alle wereldtalen ‘Twee bier’ bestellen. Daarmee hebben we het op onze huidige wereldreis gelukkig nog steeds kunnen redden.

Welke landen nemen we mee in deze test.

Omdat we de Carieb nog niet helemaal rond zijn (maar het wel weer tijd voor een blog werd) hebben we ons beperkt tot de volgende landen:

Suriname
Grenada
St Vincent
St. Lucia
Martinique
Dominica
Guadeloupe
Antigua

Suriname is misschien een wat vreemde eend in de bijt, want niet echt Carieb, maar omdat het toch aan deze kant van de grote plas ligt èn we hebben nog een goede reden hebben, is deze meegenomen toch meegenomen in deze test.

Goed. Daar gaan we

Suriname
De roem van dit Surinaamse product was het biertje voor de oversteek al vooruit gesneld. We waren dan ook erg blij dat we voor onze aankomst in Waterland Marina over de satelliettelefoon al de verzekering kregen dat er bij onze aankomst een Parbo bier koud zou staan.
De Parbo is een heerlijk doordrinkbaar biertje. Er zit een klein bittertje in en is licht hoppig. Niet alleen het blikje doet sterk denken aan een Amstelbiertje, ook qua smaak zitten ze erg dicht tegen elkaar aan. Het panel is blij verrast en omdat we toch zekerheidszoekers zijn hebben we de boot voor ons vertrek naar Grenada er flink vol mee geladen (Je weet nooit hoe het op de Carieb is). We hebben er nog veel plezier van gehad.

Grenada

Hier worden lokaal twee lokale biertjes gebrouwen Carib en Stag. Het panel is van beiden niet echt onder de indruk. We hebben nog wel even de indrukwekkende Brouwerij van Carib gecheckt (zie foto) maar dit biertje is erg licht van kleur (zit ook in transparante flesjes) en het kan het panel niet echt bekoren. Wat hoog in het zuur en we hebben er eigenlijk na een paar flesjes al genoeg van. Dat zegt denken we genoeg.  de Stag geldt eigenlijk hetzelfde.
Opvallend is trouwens dat het bier hier vaker in wegwerpflesjes dan in blikjes wordt aangeboden in de winkels. Ook zijn de flesjes kleiner dan we gewend zijn (25 cl)
Brrrr. Gauw door naar het volgende eiland

St. Vincent and the Grenadines
Tja. Geen betere illustratie dat er geen enkele correlatie bestaat tussen de schoonheid van het eiland en de kwaliteit van het bier. We hebben enorm genoten van de eilanden van St. Vincent. Prachtige stranden, schildpadden rond de boot. Kreeft eten op een parelwit strand met superblauw water. Het panel is dan wel een beetje teleurgesteld dat zo’n kreeft dan moet worden afgeblust met een Hairoun biertje. Het etiket met de Grenadine-eilanden is wellicht het beste aan het biertje. Heel vlak pilsje. Smaakt eigenlijk nergens naar. En eerlijk is eerlijk: ook niet vies (want het smaakt nergens naar)

St. Lucia

In St. Lucia dachten ze, kom we noemen het biertje naar ons beroemde Landmark: De Piton. Dat zijn de twee bergen die prominent boven het eiland uitsteken. Helaas geldt dit voor het biertje niet. Ook hier weer een vlak, nondescript biertje waarin heel weinig smaaktonen zijn te onderscheiden. Het lijkt echt of ze op deze eilanden nog nooit van het ingrediënt hop hebben gehoord. Het panel raakt langzamerhand licht in paniek. Als dit zo doorgaat wordt het wel een erg moeizame rondreis door de Carieb. Daar komt dat het panel goed op de hoogte dat de situatie in de VS met z’n Budweisers en allerlei ander slap bier. Geen aantrekkelijk vooruitzicht. Teruggaan is echter geen optie. We moeten door.

Martinique

Even op adem komen in Martinique. Dat is een Frans eiland en daar hebben ze dus ook weer gewoon meer Europees bier Lorraine. Dit is gelukkig weer pils waar we weer blij van worden. Beetje hoppig, heerlijk fris. Het panel fleurt op en krijgt er langzamerhand weer vertrouwen in. Het kan dus wel. Enig minpuntje is de wat zurige nasmaak en afdronk. Op een gegeven moment kwamen we er achter dat de beste oplossing was om nog een biertje te nemen. En nog één. En……

Dominica

De nationale trots van Dominica is het Kubuli biertje. Gebrouwen met eigen water uit de eigen Loubière bronnen. Het panel vond het bier erg lijken op het Piton biertje maar sprak wel haar waardering uit dat dit kleine (en niet hele rijke land) toch in staat was om een eigen biertje te brouwen. Dat verdient onze sympathie. We denken dat ze op de goede weg zijn, maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. Ook hier weer: het mag iets hoppiger en iets van een bittertje zou het biertje niet misstaan.

Guadeloupe

Aangezien ook Guadeloupe een All-french island is (in goed frans), is ook hier het Lorraine bier goed vertegenwoordigd. Kijk voor de review van het panel onder Martinique. Gelukkig is er nóg een lokaal biertje hier in Guadeloupe: Gwada. Kijk daar wordt het testpanel heel blij van. Een lekker fris biertje, beetje pittig en zoals jullie kunnen zien: het lukte de fotograaf niet om een vol glas op de foto te zetten. Zo snel waren de glazen leeg. We denken dat dat genoeg zegt. Overigens is Ilse blij dat ze hier weer af en toe een Leffe of een Affligem kan pakken. Die zijn hier ook weer verkrijgbaar.

Antigua

Het laatste eiland uit onze review. Helaas hebben we hier het 2|Six|8-bier net misgelopen. Twee jongens aan de bar bestelden net de laatste twee biertjes. Pech voor het Panel. Er zit een microbrouwerij  van dit bier op het eiland, vlak bij de English Harbour maar deze was gesloten toen wij er waren. Wel hebben we het lokale Wadadli bier geprobeerd. Het etiket lijkt als twee druppels water op het Hairoen biertje ( zie onder St. Vincent) en helaas geld hetzelfde voor de smaak.

Eindconclusie

Land Bier Eindoordeel Opmerking
Suriname Parbo 9 Ja, lekker
Grenada Carib/Stag 5- Tegenvaller zeg.
St. Vincent Hairoun 4 Hmmm, tja
St. Lucia Piton 4 Jammer
Martinique Lorraine 7 Zure afdronk
Dominica Kubuli 4 Slap en vlak
Guadaloupe Gwada 8
Antigua Wadadi 4 Meer van hetzelfde

 

Tja, we hadden het al een beetje verklapt aan het begin. Het Parbo biertje is met stip de nummer één van deze vergelijking. Jammer dat onze voorraad inmiddels op is.

Het panel zal ook de komende eilanden het bieraanbod nog goed in de gaten houden. Voor nu houden we het even voor gezien. We pakken even een biertje om bij te komen van deze uitgebreide review. Plop!

Nagekomen biertje!!!!

Omdat het niet lukte om in Antigua de blog te updaten, doen we dat nu vanaf St. Kitts & Nevis (eilandengroep ten westen van Antigua). En dat betekent dus toch een extra biertje dat mee kan worden genomen in de test. En wat blijkt: het is een oude bekende. SKOLL. Dat is toch een biertje dat ik me herinner van heul vroeger. Uit de tijd dat ik nog geen bier mocht drinken in ieder geval.
We hebben het etiket aandachtig bestudeerd en het is wel degelijk lokaal op het eiland gebrouwen, maar wel onder licentie van de SKOLl-brouwerijen.
We vonden het een prima geslaagd biertje met voldoende koolzuur en het panel vraagt zich af waarom SKOLL destijds het in Nederland niet gered heeft. Het panel geeft een 7 en had er graag nog wat meer samples van genomen, maar moet helaas weer door.