Blog 18: Kerst en Oud en nieuw in Suriname

januari 4, 2020 Uit Door Johan

We zijn inmiddels in 2020 aangeland en zijn nu al een paar weken in Suriname. Dit is de periode dat de opstappers afstappers worden en Jitske en Katja ons een dikke week gezelschap komen houden. Iets waar we erg naar uitgekeken.

We hebben een paar tripjes gepland. Eén dagtrip naar de Brownsberg (vorige blog). Eén trip van twee dagen naar Bigi Pan en een dagje naar Frederiksdorp.

BIgi Pan was fantastisch. Het is een typisch natuurgebied. Zout water maar helemaal afgesloten en erg ondiep. We hebben overnacht in een lodge in het meer en hebben meerdere tochtjes per boot gedaan om dieren te spotten. Te veel vogels om op te noemen, buizerds, visarenden, spechten, Pelikanen, heel veel flamingo’s en ook nog heel veel felrode ibissen. Indrukwekkend.

Ook nog een dagje naar Frederiksdorp geweest waar vroeger een plantage zat en dat nu is ingericht als een bezoekerscentrum/museum. Ook erg leuk en leerzaam. Is niet de meest verheffende tijd geweest met al die slavernij.

Op oudejaarsdag Paramaribo bezocht. Oud en nieuw wordt hier iets anders gevierd dan in Nederland. Er is ook vuurwerk, maar dan vooral knalvuurwerk. En al helemaal van duizendklappers. Althans, die herinner ik mij van mijn jeugd. Voor hier is dat echter niet voldoende: het begint bij een miljoen en dan bij voorkeur ook nog aan elkaar geknoopt.

Wij vielen met onze neus in de boter toen twee mannen aan kwamen lopen met  op een steekkarretje een doos (denk: formaat wasmachine). Eén van de mannen deed de doos open en haalde daar de ‘knaller’ uit.  De ander liep met de steekkar door de straat.

Snel even op de doos gekeken: 2-miljoen knaller. Dat bleek goed voor minstens een kwartier ‘vermaak’. Het leek wel oorlog. Op een bepaald moment moest ik echt achter een auto schuilen omdat de rotjes alle kanten op schoten. En dat was dan één straat. Door de hele stad kon je de knallers horen.

Belangrijk verschil is ook dat dit zich zo’n beetje vanaf 11 uur ’s ochtends afspeelt en dat men  zich ’s avonds terugtrekt thuis met familie. Of wat ik meer vermoed: de roes uit slapen. We hebben enorme hoeveelheden bier en sterke drank langs zien komen.

De volgende dag hebben we deelgenomen aan de Nieuwjaars duik. Dit begint een traditie te worden op Marina Resort Waterland. Erg leuke happening, met Erwtensoep, een brassband en heel veel gezelligheid. Omdat een duik hier natuurlijk niet een echte uitdaging is, was er ook nog een Icedip georganiseerd. Je kon voor het goede doel 20 seconden in een grote bak ijswater plaatsnemen. Katja, Jitske en ik hebben de uitdaging aangenomen. De mensen die Ilse wat beter kennen, weten dat ze een broertje dood heeft aan kou. Die heeft dus maar even gepast.

Overigens hebben we hier op Marina Resort Waterland (fantastische plek om te liggen overigens) een eigen luiaard. Hij (denken we) zit steeds op een vaste plek in de boom. Is erg schattig om te zien.

Inmiddels zijn Katja en Jitske weer vertrokken naar Nederland. Is wel verdrietig om weer afscheid te nemen, maar we hebben het super gezellig gehad. Wij zijn weer begonnen met de voorbereidingen voor onze oversteek naar de Carie0b. Dat is een tocht van een dag of 4. We hebben ongeveer dezelfde wind als tijdens de oversteek maar hij zal nu waarschijnlijk iets meer ruim/half invallen omdat we wat noordelijker koersen.

Dit punt (Waterland, Suriname) is ook het meest zuidelijke punt dat we tijdens de oversteek zullen aandoen. Even wat data voor de niet-zeilers onder ons:

  • We zitten nu op de ongeveer op 50` Dat betekent dus 5 graden boven de evenaar en zo’n 300 Nm daarvan verwijderd.
  • Nederland bevindt zich ongeveer op 52-54 0 NB

We gaan dus weliswaar niet nog verder naar het zuiden, maar nog wel verder naar het westen.

  • Waterland Suriname bevindt zich ongeveer op 55o W (dus westelijk van Greenwich/Londen) en de verwachting is dat we nog zo’n 200 verder opschuiven naar het westen Dus ongeveer de 75e
  • Nederland bevindt zich 50 O (dus oostelijk van Greenwich Londen)

Voor de meeste boten die een ‘rondje Carieb’ doen betekent dit dat ze via Canarische Eilanden of de Kaap Verden vertrekken naar de Carieb, daar een aantal maanden vertoeven en vanaf mei via de Azoren weer teruggaan naar Europa.

Ons doel was eigenlijk bij vertrek al dat we in ieder geval Suriname èn New York aan wilden doen. Suriname kunnen we inmiddels afstrepen, maar over New York zaten we nog wat te twijfelen. Het betekent nogal wat extra mijlen en heeft dus ook tot gevolg dat we wat keuzes zullen moeten maken om daar te komen. We kunnen niet alle Caribische Eilanden aandoen en we zullen een paar langere oversteken van een week moeten maken.

Ons ‘ruwe’ plan is nu  om de komende twee maanden in de Carieb te blijven en heerlijk eiland hoppend Noordwaarts te gaan om vervolgens in maart de oversteek naar de oostkust van Amerika te maken en ergens in de tweede helft van April in New York aan te komen.

Het is nu zaterdag vier januari en we denken zondagochtend te vertrekken en ergens woensdag aan te komen. We zijn dus weer wat minder bereikbaar.

PS

Wel nieuw visaas en sterkere lijn gekocht. We blijven het proberen…… Stay tuned voor de updates