Blog 14: klaarmaken voor vertrek

november 28, 2019 Uit Door Johan

Inmiddels zijn we al meer dan een week terug op de boot en hebben we alle laatste klusjes wel afgerond. Op zaterdag zijn Mattijs, Piet-Jan en Ronald geland. Zij komen ons versterken voor de overtocht. Los van het feit dat we erg dankbaar zijn met een aantal extra ogen en handen, is het natuurlijk ook nog eens supergezellig.
Extra uitdaging is dan wel om de bevoorrading op orde te krijgen want: met deze versterking zijn er ook drie extra monden en magen te voeden. Een groot deel van de zondag is opgegaan aan het opstellen van de boodschappenlijst voor de recepten. Het is dan ook belangrijk om goed te letten op welke recepten je in de eerste week kan maken (met nog een beetje verse ingrediënten) en welke in de tweede en derde week (met gedroogde groenten en groenten uit blik en pot. Ook moet je er rekening mee houden dat de tocht wat langer duurt en dat je wat reserve maaltijden inslaat. Dat is met die boodschappenlijst goed gelukt met heel veel dank aan Mattijs.
Maandag zijn we uiteindelijk met een uitgebreide boodschappenlijst vertrokken. Eerst naar de groentemarkt en vervolgens naar de supermarkt. Uiteindelijk met 6 hele volle karren  de winkel verlaten. Een tegenvaller was dat ze onlangs van de politie te horen hadden gekregen dat er niet meer in de haven mocht worden bezorgd. Gelukkig hadden we een huurauto die we volledig hebben volgeladen.
Bij aankomst op de boot zijn we ook nog een halve dag bezig geweest met inpakken en wegstouwen van de spullen. Goed nadenken waar je welke spullen neer legt: spullen voor week 2 en 3 wat verder weg en voor de eerste week wat dichterbij. Het leek onbegonnen werk om alles in alle kastjes te krijgen, maar dat is uiteindelijk toch gelukt. Al het fruit is gewassen en in netjes gehangen (beproefd recept tegen het beurs worden). De vriezer en de koelkast zitten nokkie-, nokkie-vol en er kan werkelijk geen pepernoot meer bij (los van het kleine voorraadje pepernoten dat we natuurlijk hebben meegenomen onderweg. Hopelijk komt Sinterklaas nog even langszij onderweg, maar we rekenen eigenlijk nergens op.

In de laatste weken hadden we er al voor gezorgd dat de gasflessen en de dieseltanks vol waren. Het water afvullen doen we op het laatste moment.
Eigenlijk zijn we klaar om te vertrekken maar omdat we niet zo tevreden waren over onze accu’s tijdens de oversteek naar de Canarische eilanden hebben we bij aankomst destijds nieuwe accu’s besteld. Levertijd zou 20-25 dagen zijn en omdat we ze eind oktober hadden besteld, zouden ze ruim op tijd binnen moeten zijn. En je voelt hem al aankomen: vanaf onze terugkomst is het al zo’n beetje mañana , mañana.
Het laatste nieuws is dat er morgen (donderdag) om 9:30 een monteur op de stoep staat MET 6 accu’s. Dat is weliswaar ook weer mañana, maar het klinkt concreter en we merken verder dat iedereen (de accu-winkel, transporteur, Victron) in rep en roer zijn en alles uit de kast trekken om ons morgen te laten vertrekken. De hoop is dus dat we morgen middag de trossen los kunnen
Doordat we nog een paar dagen hebben moeten wachten, is wel het weer gelukkig wel in rap tempo verbeterd. Dat is een meevaller want waar we eerst nog bang waren voor een aantal motordagen zijn die bij de laatste voorspellingen helemaal verdwenen. En daarnaast… De accu’s zijn inmiddels geplaatst! Dus we konden ook daadwerkelijk eind van donderdagmiddag vertrekken!

Het is wel mijn bedoeling om ook onderweg nog een paar blogs te schrijven. Tijd is er genoeg en met de satelliettelefoon is het ook mogelijk om wat tekstjes te uploaden.

Korte blog deze keer, maar we zijn vooral druk geweest met allerlei voorbereidingen en hadden dus niet zo veel tijd over.