Wat stroming vermag

juli 13, 2019 0 Door Johan

Wel leuk om te delen. Gisteren zijn we van once ankerplek naar Roscoff gevaren. Op zich een stukje van 23 Nm waar wij door de stroming en wind uit de verkeerde richting toch 35 Nm van hebben weten te maken. (Soms heb je dat: de wind heb je niet helemaal in de hand, stroming kun je nog een beetje plannen)

Op dit plaatje is te zien wat het effect is van die stroming. Dat gele is onze track. We hebben eigenlijk de hele tocht hoog aan de wind gevaren waarbij de windrichting redelijk constant is. Die W helemaal rechts zijn de keren dat we overstag zijn gegaan, normaal gesproken gebeurt dat in een hoek van (bijna) 90 graden maar je ziet dat door de stroming dit een soort zaagtand wordt. Puur omdat die stroming zich tussen dat eilandje en het land door moet persen. Op de plek van die groene pijl vonden we het wat temgortig worden en hebben we de motor even 20 minuten bijgezet.

Vervolgens zie je dat we uit die engte komen en dat het redelijk goed gaat, tot we steeds weer verder opzij worden gezet ter hoogte van die inham. Ook nu weer de stroming die blijkbaar al dat water dat gat in wil duwen.

Naast dat het heel veel extra zeemijlen kost, scheelt het ook nog eens in snelheid. En zo maken we van een relatief kort tochtje toch een volledig dagvullende activiteit.